Några punkter som skiljer snabblånen åt

Oavsett om man behöver ta ett huslån på tre miljoner eller ett snabblån på 1000kr så ska man alltid jämföra de olika alternativ som finns på lånemarknaden. Det skiljer sig rejält mellan de olika lånegivarna både gällande ränta, avbetalningstid, villkor och mycket annat. När det kommer till snabblån skiljer det sig främst på följande punkter:

Räntan och avgiften

Det är två saker man får betala som lånetagare, räntan och avgifterna. Dessa sammanslagna brukar kallas effektiv ränta. Förutsatt att lånet är upplagt på lika många månader så kan man jämföra effektiva räntan och på så vis se vilken som är billigast. Generellt ska man även söka efter lån med övervägande räntekostnader istället för ”räntefria” lån med höga avgifter. Orsaken är att räntan oftast går att dra av delvis på kommande års deklaration.  Detta vet även lånebolagen och visar många gånger ”pris efter ränteavdrag”. Om så sker är det denna summa som ska jämföras för att det ska bli så lätt som möljigt att jämföra.

Tiden

När det gäller snabblån så ska det gå snabbt. Annars är det fel namn…

Att fylla i sina uppgifter ska vara enkelt och man ska snabbt få besked om man får lånet eller inte. Dessutom ska man snabbt få pengarna utbetalade. Med andra ord ska ett snabblån verkligen kunna stå upp för sitt namn.

Betalningsanmärkning

Det finns två orsaker till att man inte vill att lånegivarna ska göra en kreditupplysning hos ex. UC (läs mer om lån utan kreditupplysning här). För det första kan man ha anmärkningar som gör att lånet inte utfärdas. Detta trots att det varit ett enkelt misstag bakom att man fått denna anmärkning för flera år sedan. För det andra noteras det i UC varje gång man gör en ansökan. Vid för många noteringar kan vissa lånegivare dra åt sig öronen.

Läs mer om vad man kan tänka på när man jämför snabblån på jamforsnabblan.se