Blancolån, bolån och studielån vanligaste lånen

Att väldigt många svenskar någon gång lånar pengar har knappast gått någon förbi, och det är snarare regel än undantag att många privatpersoner har flera olika lån. Många lånar till bostaden, andra tar studielån från CSN och andra vill bara låna en slant för att kunna åka på utlandssemester. SBAB har genom TNS sifo gjort en undersökning där man frågat 1420 svenskar över hela landet vilka lån dem tagit, och vad dem lånat pengar till. Nedan presenteras resultatet av undersökningen. Du kan även ta del av undersökningen här.

Specialtips! Söker du billiga lån? Klicka nedan för att läsa mer!

  1. Bostadslån: Freedom Finance Bostadslån med bra villkor och låga priser
  2. Blancolån: Lendo – Låna från 5,000 till 350,000 kronor utan säkerhet!
  3. SMS-lån: Risicum – Låna tusentals kronor snabbt och enkelt

Många lånar pengar till bostaden. Bilden av: Cullen328/Jim Heaphy på wikimedia.org

Hela 73% av de tillfrågade har minst ett lån, och bara 23% uppgav att de inte har några lån över huvud taget. Det absolut vanligaste lånet som svenskar har är bostadslån, och på andra plats kommer studielån. Många väljer också att ta vanliga lån utan säkerhet för att kunna köpa en bil eller lånar pengar som sedan används för att köpa båt. Något förvånande är kanske att 0% av de tillfrågade har mobillån eller andra typer av snabblån.

Många bostadslån i södra delarna av landet

Den högsta andelen bostadslån i landet finns i södra Sverige där omkring två av tre av de tillfrågade har bostadslån, medan boende i norra mellansverige har lägst andel bolån där bara strax under hälften har lånat pengar till sitt boende. Stockholmsregionen ligger strax över snittet i landet, och där svarade 57% av de tillfrågade att de vid tillfället hade bostadslån.

Många lånar pengar via konsumtionslån och blancolån

Snittet för konsumtionslån eller liknande typer av lån utan säkerhet i hela landet ligger enligt undersökningen på 1 av 3 personer. 2 av 4 personer lånar pengar för att kunna köpa bilar eller båtar. 1 av 4 lånar för att köpa inredning/elektronik till bostaden. 1 av 4 uppgav andra anledningar till att låna pengar genom konsumtionslån. Väldigt få boende i regionen kring vår huvudstad lånar pengar till köp av bil eller båt. Bara omkring 8% av de tillfrågade uppgav att de hade båtlån eller billån. Det är dock betydligt vanligare att ta ett lån till bil eller båt i mer glesbebyggda områden i Sverige. Exempelvis är Småland en av de delarna i landet som har högst andel bil och båtlån.

All statistik för lånen kommer från SBAB/TNS SIFO

Statistiken ovan angående svenskarnas lånevanor kommer från TFN SIFO på uppdrag av SBAB och genomfördes 25-30 april år 2013. Länk till SBAB´s presentation av undersökningen hittar du längre upp i artikeln. De tillfrågade har en ålder av 15-79 år.

Artikeln skriven 2013-06-25