Amortera dina lån och lev tryggare med bättre ekonomi

När folk i allmänhet pratar om ekonomi och att spara pengar så brukar diskussionerna allt som oftast handla om att spara pengar eller investera sina pengar för att få dem att växa. För den som är intresserad av att spara pengar finns många alternativ så som att spara i fonder, spara pengar på högräntekonton hos banken eller att placera sina pengar i aktier. Men många glömmer ofta bort en viktig bit, nämligen amorteringen på sina lån.

Vill du samla dyra lån och spara pengar? Klicka nedan!

  1. Ansök om lån hos Freedom Finance upp till 350,000 kronor!
  2. Ansök om lån hos Lendo upp till 350,000 kronor!

För många kan amorteringen faktiskt vara det bästa spartipset. Eftersom bankernas utlåningsräntor många gånger är betydligt högre än bankernas inlåningsräntor så tjänar man i de allra flesta fall på att lägga sina pengar på att lösa sina lån så snabbt som möjligt, istället för att sätta in pengarna på ett sparkonto.

Få mer pengar på bankkontot genom att amortera dina lån

Att amortera sina skulder kan ge mer pengar över än att spara i vissa situationer.

Den som amorterar på sina lån sparar i många fall mer än den som sparar pengar på högräntekonton. Bild: 2bgr8 via wikimedia.org

De människor som kan spara allra mest pengar på att amortera sina lån är de som har tagit dyra och korta lån med höga räntor. Ofta gäller detta människor som har tagit olika typer av korttidslån så som exempelvis snabblån eller mikrolån på bara några tusenlappar. Men det kan också gälla personer som har tagit andra typer av lån utan säkerhet där man har lånat lite högre summor under en längre tid.

Ett extra tips till dig som har flera olika lån hos många olika långivare är att försöka samla alla smålån under ett större lån. Genom att göra detta kan du ofta pressa ner räntan ganska rejält och på så sätt få mer pengar över i plånboken varje månad.

Väldigt många människor som sitter med stora bolån resonerar som så att det inte är lönt att amortera på sitt bostadslån, eftersom det ändå inte finns möjlighet att amortera bort hela lånet under en livstid. Detta kan vara ett väldigt dumt tankesätt, eftersom den dagen det är dags att gå i pension och man bara får ut runt 60 % av sin tidigare lön så kanske man inte har råd att bo kvar i bostaden eftersom räntorna är för höga. Därför är det viktigt att ha som mål att ha amorterat bort ungefär halva husets värde när det är tid för pension.

Varför amorterar inte fler på sina bolån?

Det är bara omkring 50 % av svenskarna som amorterar sina bolån, och detta är något som oroar många kunniga experter inom området. Att det inte är fler som betalar av på sina bostadslån kan till stor del bero på att bankerna inte tvingar låntagarna att amortera. Många bankkunder har valt att spara sina pengar i fonder istället för att amortera sina lån, och även om denna metod har varit lönsam tidigare så betyder det inte att detta är ett vinnande koncept även i framtiden.

Den som har höga skulder lever alltid med en stor risk. Så länge man har ett fast arbete med stabil inkomst samtidigt som räntorna är låga så har man ingenting att oroa sig för. Men vad händer den dagen då företaget behöver varsla anställda samtidigt som räntorna skjuter i höjden? Då kan det istället vara den som har varit flitigast med sin amortering som är vinnaren.